historia_badepok

Ett nöjeskvarter med kunglig glans

1800@4x

Badortsepoken

 

I mitten av 1800-talet började människorna få upp ögonen för Marstrand, mycket tack vare ångfartygets genombrott. Det lilla fiskesamhället gick då att nå från Göteborg på några timmar, istället för ett halvt dygns resa. Marstrand blev därmed ett populärt resmål för grosshandlare, läkare och andra välbeställda som hade råd att resa för nöjes skull.

Turismen växte för varje år och investeringar gjordes i societetshus, kallbadhus och hotell. Marstrand hade vid den här tiden kommit att etablera sig som Sveriges motsvarighet till den franska rivieran – en självklar plats för samhällets toppskikt.

1887@4x

Med kunglig glans

 

Från 1887 till 1907 fick Marstrand nästan årligen besök av Kung Oscar II, vilket förstärkte öns popularitet ytterligare. När utkiken på Carlstens Fästning meddelade att konungens fartyg närmade sig blev uppståndelsen stor; Man sköt salut, damerna på varmbadhuset viftade med sina badlakan samt att fartygsorkestern och människorna på kajen stämde upp i Kungssången.

Med den ökade turismen till ön uppstod dock ett problem; Var och hur skulle man ta hand om alla besökare? Lösningen blev Turisthotellet och intilliggande restaurang- och danslokalerna Oscars, som vid öppnandet drev ett av de första diskoteken på Västkusten. Med åren skulle man också komma att erbjuda mer exotiska alternativ. År 1920 öppnade man, med tydligt västerländska influenser, Den Amerikanska Baren som lockade nöjeslystna gäster under många år framöver.

Storhetstiden skulle dock bli kort. Under mitten av 1900-talet vek turismen i takt med att bilismen och campinglivet tog över. Det vikande underlaget gjorde att Turisthotellet gjorde allt färre investeringar i byggnaden och verksamheten. Åren gick och förfallet blev allt mer synligt. Till slut återstod bara ett hus som såg charmerande ut på håll, men som vid närmare anblick visade sig vara ett ruckel.

2019@4x

Nya Kvarter Oscars

 

År 2004 köper Ernst Rosén återstoden av fastigheten Marstrand 73:3, som består av det gamla Turisthotellet och de tidigare nöjeslokalerna under namnet Oscars. Vid stängningen kunde Diskotek Oscars titulera sig Europas äldsta nattklubb (1964-2004).

Lokalerna var vid denna tid i så dåligt skick att de inte skulle gå att rädda. 2005 ansökte man om rivningslov med ambitionen att, helt från grunden, återuppbygga kvarteret i ursprunglig stil och erbjuda nybyggda bostadsrätter.