Marstrandsmålningen

Matsalen i det gamla Turisthotellet fick sig ett vackert lyft då man år 1935 prydde hela den södra väggen med denna praktfulla målning. Målningen är gjord av konstnären Jens Christian Andresen och föreställer en somrig Marstrandsvy med fiskebåtar i segel, en ståtlig fregatt, Carlstens fästning uppe på sin höjd och hamnpromenadens pärlband av vackra trähus där Turisthotellet ståtar med sin karaktäristiska fasad.

Verket är ett viktigt minne och del av Marstrands historia. Vi på Ernst Rosén ser det som vårt ansvar att ta vara på denna klenod och bevara den för framtidens Marstrand. Målningen har nu monterats ner från matsalen och skall genomgå ett konserverings­­­arbete för att återfå sin forna glans.

 

 

Jens Christian Andresen

Konstnären bakom målningen är Jens Christian Andresen, en dansk-svensk konstnär och dekorations­målare. Han föddes i Bogense i Danmark år 1865 och utbildade sig inom måleri hos teatermålaren Carl Lind på Tekniska Skolan i Köpenhamn. 1889 flyttade han till Sverige då han fick jobb som dekoratör på Rörstrands Porslinsfabrik i Stockholm. Där träffade han sin blivande fru Ebba Ulrika Jansson och paret beslutade sig mot 1800-talets slut att flytta till Göteborg.

I Göteborg utförde Andresen flertalet dekorationsmålningar på bland annat Stora Teatern, Lorensbergs­teatern och Folkteatern. Han fortsatte även med porslinsdekoration som anställd på Göteborgs Porslinsfabrik. Andresen ägnade sig också åt att måla tavlor, motiven var ofta fullriggare i hög sjö och konstverken dyker än idag upp på auktioner titt som tätt. Jens Christian Andresen gick bort år 1949 i Göteborg.

 

 

Låt oss ta med historien in i framtiden

Det gamla Turisthotellet och Oscars har agerat värd åt sommargäster i närmare hundra år. Turisthotellet byggdes och invigdes år 1899, under en tid då Marstrand blev Sveriges sommarhuvudstad med Oscar II som banérförare. Hans närvaro lockade förnäma badgäster från hela landet och det ståtliga Turisthotellet blev en populär sommarboning för samhällets toppskikt. Under senare hälften av det förra seklet avtog hotellverksamheten.

Kanske har du besökt diskoteket Oscars? Delar av Turisthotellet nyttjades från 60-talet som nöjeslokaler och fick sitt namn efter den västkustförälskade kungen. Oscars var ett mycket omtalat och välbesökt diskotek som drevs i närmare 40 år innan det stängde år 2004.

Turisthotellet och Oscars har bevittnat flera generationer av glada badgäster och danslystna semesterfirare. Men trähusen som byggdes för att endast användas under tre sommarmånader, utan varken isolering eller värme, har med åren tagit stryk av både väder, vind och brist på underhåll. Kvar står nu vackra men bedagade hus som tyvärr är bortom räddning. Men historien är redan skriven och vi på Ernst Rosén vill nu börja skriva på en ny. Med varsam hand och respekt för historien vill vi nu ta Turisthotellet och Oscars in i framtiden och åter göra det till en plats för livet, sommaren och nya generationer.

 

 

Konserverings­processen

Tidens tand har satt sina spår på målningen. Många år med mycket liv och rörelse i lokalen, men också år i en tom och väderbiten byggnad har resulterat i en del skador och slitage. Detta kommer nu vår konservator att råda bot på och ge Marstrandsmålningen omsorgen den så väl förtjänar.Innan man tar ner målningen från väggen dokumenteras den noggrant. Samtliga skador och skavanker noteras och därefter görs en plan över hur konserveringsarbetet kommer att gå till.

  • Innan man tar ner målningen från väggen dokumenteras den noggrant. Samtliga skador och skavanker noteras och därefter görs en plan över hur konserveringsarbetet kommer att gå till.
  • Framsidan av målningen säkras genom att fästa ett så kallat japanpapper över, ett tunt men härdigt papper som fäster spjälkande färg och skapar ett skyddande lager. Detta för att bevara så mycket originalfärg som möjligt och inte förvärra skador vid nedmonteringen.
  • Målningen tas försiktigt ner och forslas till ateljén. Där tar man bort framsidessäkringen, fäster färgen vid underlaget och rengör sedan skonsamt på både bak- och framsida för att ta bort smuts och eventuella skadliga partiklar som kan finnas i verket.
  • Därefter sätter man igång retuscheringsarbetet genom att laga hål och gropigheter med ett akrylspackel som skapar en jämn och fin yta på målningen igen.
  • Retuscheringsarbetet av målningen slutförs. Missfärgningar tas bort och färgbortfall återställs. Marstrandsmålningen blir än en gång en full-ständig och skinande dokumentation av vår älskade kustpärla.